H ιστορία της I-M-Ó-N

Μετά από πολλά χρόνια εμπειρίας με επαγγελματίες αθλητές και εργαζόμενους με απαιτητικά επαγγέλματα, ανακαλύψαμε ότι και οι δύο ομάδες είχαν κοινές μεταβολικές δυσλειτουργίες και ίδιες μεταβολικές οδούς.

Η μεγάλη διαφορά στις 2 ομάδες έρευνας ήταν ότι οι επαγγελματίες αθλητές κάνουν
προπόνηση υψηλής έντασης για πολλές ώρες την ημέρα, ενώ φροντίζουν την τροφή τους με πιο υγιεινό τρόπο σε σύγκριση με τους απλούς ανθρώπους.

Από βιοχημική άποψη, ανακαλύψαμε μια χρονομετρημένη απελευθέρωση και ενεργοποίηση της γλυκογονόλυσης, στις 2-3 ώρες μετά το φαγητό (μια διαδικασία κατά την
οποία το γλυκογόνο, ο πρωταρχικός υδατάνθρακας που αποθηκεύεται στο ήπαρ και τα μυϊκά κύτταρα, διασπάται σε γλυκόζη για να παρέχει άμεση ενέργεια και για τη διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα κατά τη διάρκεια της νηστείας) και μια δυναμική τάση για
γλυκονεογένεση 4-6 ώρες μετά την αποκατάσταση (μια μεταβολική οδός που οδηγεί στην παραγωγή γλυκόζης από ορισμένα μη υδατανθρακικά υποστρώματα άνθρακα όπως λίπη και πρωτεΐνες ,προκειμένου να διατηρηθούν σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα).
Αυτός ο μηχανισμός γλυκονεογένεσης σε επαγγελματίες αθλητές ήταν κοινός λόγω του τρόπου ζωής τους, αλλά ασυνήθιστος στους απλούς ανθρώπους. Έτσι, και οι δύο ομάδες αντιμετωπίζουν μια μεταβολική απορρύθμιση της γλυκόζης ως το κύριο μεταβολικό τους πρόβλημα.

"Το φαγητό απομακρύνει τη θλίψη"

Στο πρώτο βήμα, ο στόχος ήταν να μειωθεί η αντίδραση του καταβολισμού (αποδόμηση μακροθρεπτικών συστατικών, μέσω του ήπατος για ενεργειακούς σκοπούς) και να ρυθμιστεί η ανισορροπία της γλυκόζης. Ο «βασικός παίκτης» ήταν η ινσουλίνη. Αυτό το μοντέλο περιέγραψε ο Ιπποκράτης ως «η τροφή αφαιρεί τη θλίψη».

Βασικά, ο Ιπποκράτης μιλούσε για το πώς η Μητέρα Φύση σταματά τον μηχανισμό του καταβολισμού μέσω της σίτισης. Το σώμα απελευθερώνει ορμόνες «μάχης ή φυγής» ως απόκριση στο συναισθηματικό στρες ή το στρες επιβίωσης, το οποίο πυροδοτεί τον καταβολισμό στο σώμα. Η συνθήκη σίτισης ήταν η πρώτη προτεραιότητα για την ολοκλήρωση αυτής της ορμονικής προσαρμογής και η καλύτερη για την αναζωογόνηση των κυττάρων. Στις σημερινές διατροφικές συνήθειες, οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε 2-3
γεύματα την ημέρα με μεγάλες περιόδους ασιτίας ενδιάμεσα.

Η ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος προσαρμόζεται μέσω των ίδιων καταβολικών αντιδράσεων. 2-3 ώρες μετά το γεύμα, ο μεταβολισμός κανονικά ενεργοποιεί τη
γλυκογονόλυση. Η γλυκογονόλυση ξεκινά όταν η γλυκόζη του αίματος πέφτει κατά τη διάρκεια της ημέρας, προκειμένου να τροφοδοτήσει τα κύτταρα. Το πάγκρεας τότε εκκρίνει γλυκαγόνη (ορμόνη) που πηγαίνει κυρίως στο ήπαρ και στους μύες (αν έχουμε δράση) και ενεργοποιεί ένζυμα (όπως κινάσες φωσφορυλάσης Α, Β) που ενεργοποιούν την έκκριση της γλυκογονόλυσης.
Μια διατηρούμενη γλυκογονόλυση, χωρίς τις κατάλληλες συνθήκες τροφοδοσίας, οδηγεί στη γλυκονεογένεση η οποία με τη σειρά της δημιουργεί πολλά κυτταρικά απόβλητα,
αυξάνει την κυτταρική οξείδωση και μειώνει τα κυτταρικά αντιοξειδωτικά.

Αυτή η διαδικασία μετατρέπει τον μεταβολισμό σε ένα αναερόβιο μοντέλο, μειώνοντας την κατάσταση του κυτταρικού οξυγόνου και ενεργοποιώντας τη χρήση μεταβολικών ενζύμων που χρησιμοποιούνται συνήθως για "ζωτικές συνθήκες έκτακτης ανάγκης". Ο
διαβήτης, οι νευρολογικές ασθένειες και εκφυλισμοί, οι μεταβολικοί καρκίνοι, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ακόμη και ο Covid-19 έχουν ισχυρή σχέση με αυτά τα μοντέλα.

«Για πρώτη φορά, με ένα σνακ ιδανικό για τον μεταβολικό ρυθμό, μπορούμε να επαναπρογραμματίσουμε, να αναβιώσουμε και να επαναφέρουμε το μεταβολισμό της γλυκόζης σε κυτταρικό επίπεδο».

Σήμερα γνωρίζουμε ότι η χρόνια αντιμετώπιση αυτής της ανισορροπίας δημιουργεί μια έντονη ομοιοστατική ρύθμιση του μεταβολικού ρυθμού που παράγει οξειδωτικό, φλεγμονώδες και κυτταρικό στρες : οι 3 εχθροί της υγείας του 21ου αιώνα.

Η αντιστάθμιση αυτής της διαδικασίας με τα σωστά σνακ μπορεί να είναι ευεργετική. Τα σημερινά σνακ της κανονικής αγοράς δεν μπορούν να αντιστρέψουν αυτή τη διαδικασία για 3 σημαντικούς λόγους:

– Ποιότητα.

– Ποσότητα.

– Συνδυασμοί μικροθρεπτικών και μακροθρεπτικών συστατικών.

Η ποιότητα των πρώτων υλών είναι πολύ κακή για να επιτευχθεί χαμηλό κόστος. Οι ποσότητες των σωστών διατροφικών στοιχείων δεν επαρκούν για τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού προϊόντος. Οι συνδυασμοί των πρώτων υλών επικεντρώνονται μόνο στη μείωση των θερμίδων και στη δημιουργία ενός «ελαφριού» προϊόντος χωρίς ζάχαρη.

Επομένως, κανένα πραγματικό όφελος για την υγεία, ισχυρισμοί για την υγεία ή αξία για την υγεία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, βρήκαμε προϊόντα με καλή ποιότητα και σε ιδανική ποσότητας προκειμένου να πετύχουμε για μεταβολική ισορροπία ή έναν έξυπνο συνδυασμό μικρο- μακροθρεπτικών συστατικών, αλλά σίγουρα όχι και τα δύο.

Τα βιολειτουργικά προϊόντα IMON, έρχονται να λύσουν το πρόβλημα. Για πρώτη φορά, με ένα σνακ ιδανικό για τον μεταβολικό ρυθμό, μπορούμε να επαναπρογραμματίσουμε, να αναζωογονήσουμε και να επαναφέρουμε το μεταβολισμό της γλυκόζης σε κυτταρικό επίπεδο. Μια ποικιλία συγκεκριμένων προϊόντων δίνει την ευκαιρία σε κάθε μεταβολισμό να αντιστρέψει την κατάσταση του κοινού καταβολισμού, αυξάνοντας την αντιοξειδωτική κατάσταση σε κυτταρικό επίπεδο, στοχεύοντας στους κατάλληλους βιοδείκτες – κύριους του μεταβολικού ρυθμού και ρυθμιστές της κυτταρικής διάρκειας ζωής.

Ένα μοναδικό μείγμα αμινοξέων που προέρχεται από ελληνική αιγοπρόβεια φέτα αναπληρώνει την δέσμη των αμινοξέων, μειώνει την κατάσταση της γλυκονεογένεσης,

στοχεύει στην παραγωγή γλουταθειόνης (το πιο σημαντικό ενδογενές αντιοξειδωτικό στο σώμα μας, που προστατεύει τα κύτταρα μας από τις ελεύθερες ρίζες, εξισορροπεί το οξειδωτικό στρες και μειώνει την κυτταρική φλεγμονή) και ταυτόχρονα προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες από την υπεροξείδωση λιπιδίων και την κακή κυτταρική διαπερατότητα.

Επίσης, από επιστημονικής άποψης, μια σωστή μερίδα αλεύρων ουδέτερης γλουτένης, αδιάλυτοι υδατάνθρακες και ένα υψηλής ποιότητας μείγμα καλών λιπαρών από την ελληνική επαρχία, επιτυγχάνουν ισορροπία για κάθε μεταβολική ανάγκη για τα ανώτατα όρια ινσουλίνης χωρίς αιχμές γλυκόζης στο αίμα, με αποτέλεσμα τον πιο αποτελεσματικό, ελκυστικό και καθαρά φυσικό τρόπο για τη διατήρηση της αποτελεσματικότητας του μεταβολικού ρυθμού

Τέλος, τα ελληνικά αρωματικά και φαρμακευτικά εκχυλίσματα βοτάνων που προέρχονται από τα πιο πλούσια σε βιοποικιλότητα, βουνά της Ευρώπης, δίνουν την τελευταία πινελιά για έναν ιδανικό μεταβολικό «μαέστρο», εστιάζοντας σε μια ολιστική προσέγγιση σε συγκεκριμένους πυρηνικούς παράγοντες, όπως το NRF2 – τον κύριο κυτταρικό ρυθμιστή αντιοξειδωτικής δράσης, καύσης λίπους, αναζωογόνησης και αντιγήρανσης.